your ads here

advertisement

Home » Geen categorie » Asperges lekker met bier én wijn

Asperges lekker met bier én wijn

Post By 0 Comment(s)

aspergeproeverij

Het mooie aan een Hop & Hout proeverij is dat je zowel speciale bieren als wijnen kunt proeven. Vlak voor het sluiten van het aspergeseizoen, was er dit keer bij Café Servaas een culinaire uitdaging om asperges te matchen met bier en wijn. Met een zwoele zomerwind door de ramen zou het een verrassende avond worden.

 
Deelnemers aspergeproeverijServaas chef Stefan had een drietal prachtige aspergehapjes bedacht. Asperges zijn lastig in drank-spijs combinaties, zeker als je zoals Luc geen asperges lust en er bijpassende wijnen bij moet zoeken. Bovendien wilden we wegblijven van de gebaande paden zoals Pinot Blanc of simpel witbier.

 
We begonnen met een witte asperge koud gegaard met sinaasappel gel, gerookte zalm en gemalen espresso. Inderdaad, koffie bij het witte goud. Egmond had een Inedit van het Spaanse Estrella Damm uitgezocht, een zeer smaakvolle kruising tussen witbier en pale ale. Niemand minder dan topkok Ferran Adria van voormalig beste restaurant ter wereld El Bulli, had meegeholpen aan de ontwikkeling van dit bier. Luc serveerde een knetterfrisse Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

 
Sfeershot + hapjeNa de eerste discussies over wat beter paste bij het gerecht (het werd een gelijkspel), kwam de tweede asperge creatie op tafel. Wederom een witte asperge, maar nu warm, samen met buikspek dat 24 uur op 65 graden had gegaard. Daarover Vadouvan-sinaasappel schuim, Affila Cress en een saus van zwarte knoflook. Six flags achtbaan van bitter, zoet & pittig. Dit keer koos Egmond voor ver weg met Upright Six, een Dark Rye Saison van de Upright Brewery uit Portland, USA. Luc zocht het dichter bij huis met een volle blend van Chardonnay & Weissburgunder (Pinot Blanc) uit de Duitse Pfalz.  Het bijzondere aan deze wijn is dat beide druiven samen in één wijngaard staan en samen worden geoogst en wijn van gemaakt. Toch kreeg het bier een lichte voorkeur, het bleef iets beter overeind bij het overheerlijke buikspek.

 
Asperges met tripel en rode wijn? Ook wij waren benieuwd. In de glazen een Lupulus Tripel uit België en een Zuid-Afrikaanse Cabernet Sauvignon van Stark-Condé.  Op het bord, een witte & groene asperge, licht gegrild, met truffelboter, geschaafde verse truffel en oude kaas. Veel umami dus. Niet alleen een storm in de mond, buiten waaiden de terrasstoelen over het Cörversplein door het noodweer dat losbarstte.

 
Foto flessenTevreden ging iedereen voor een tweede glas om de bui uit te zitten. De Cabernet won met een banddikte. Gelijkspel tussen bier en wijn, maar aan tafel enkel winnaars door de verrassende bier/wijn en spijs combinaties.

Categorieën

Geen categorie, Proeverij

Your comment

Your name:

Your email address: Your message: