your ads here

advertisement

Home » Proeverij » Bock of bok bier?

Bock of bok bier?

Post By 0 Comment(s)

Slagregens teisterden de ramen van Café de Zwaan op de markt in Maastricht, geen beter weer denkbaar om in de warme bovenzaal nader kennis te maken met bockbier. Met een twintigtal mannen en vrouwen als aandachtig publiek ging Egmond in de proeverij gelijk los met een 2015 bockbier van La Trappe, gevolgd door de 2013 versie uit fust zodat iedereen zelf kon proeven wat twee jaar verschil met smaakontwikkeling doet.

 
Fanatiek proeven met formulier

 
En proeven was niet enkel slikken en ja of nee knikken, maar serieus analyseren aan de hand van het Hop & Hout proefformulier met een onderverdeling in zien, ruiken en proeven. Tussen de bieren door gaf Egmond uitleg over de bockbier geschiedenis en fabels van dit populaire bier in met name Nederland en Duitsland. Stefan Hagens van de Zwaan, zelf ook bevlogen bierkenner, had samen met Egmond op alle vragen een antwoord.

 

Stefan Hagens proeft mee

 

Van bier krijg je altijd trek, bierbuiken komen namelijk nooit alleen van de drank. Gelukkig had de kok van de Zwaan mooie, passende hapjes gemaakt. Het herfsthapje van vol-au-vent gemaakt van bospaddenstoelen met walnoot als starter ging prachtig samen met La Trappe. De kaneeltoast met bloedworst, gekarameliseerde appel en kervel liet zich gewillig paaien door zowel de Wildebok van de Scheldebrouwerij als Jopen’s Johannieter dubbelbock.

 
Bokbier proeverij oktober 2015

 

Ooit van ijsbock gehoord? De legende gaat dat het lang geleden per ongeluk in de IJszee scheepvaart is ontdekt. Het bier wat in het fust overbleef na het verwijderen van bevroren water smaakte namelijk verrassend goed. De ijsbok hout van SNAB uit Purmerend was voor velen de knaller, en dan niet alleen vanwege de 9% alcohol. De bijpassende vijgencompote met blue stilton kaas werd in voldane stilte ontvangen.

 

Na de SNAB leek iedereen te zijn ingestapt in de trein naar gelukzaligheid. De uitsmijter, een Schneider Aventinus Weizenbock geserveerd in een champagne flute bleek de groep toch nog in tweeën te splitsen. Dit zure bier heeft gerijpt in Pinot Noir wijnvaten en is als een Fiat Multipla: je vindt hem schitterend of intens lelijk dus vies, er is geen middenweg.

 

Het maakt niet uit of het bock is op zijn Duits of gewoon bok op z’n Hollands, bo(c)kbier heeft in elk geval weer een paar fans erbij getuige de enthousiaste reacties na afloop aan de bar.

 
De volgende proeverij in november gaat dieper in op speciaal biertjes voor bij de open haard. Echte najaarsbieren dus. Houdt deze site en Facebook in de gaten.

 

Categorieën

Proeverij

Your comment

Your name:

Your email address: Your message: