your ads here

advertisement

Home » Wijn » Quinta de Lemos: rijzende ster uit de Dão

Quinta de Lemos: rijzende ster uit de Dão

Post By 1 Comment(s)

Wijngaarden en Restaurant Mesa de Lemos

 
Voetbal. Hoe vaak is het niet een dankbaar onderwerp in een taxirit van of naar het vliegveld in een of andere metropool. Vooral het gouden aanvalstrio Rijkaard-Van Basten-Gullit komt vaak voorbij, bij de oudere chauffeurs maakt Cruyff nog altijd veel los.

 

Maar wat heeft de belangrijkste bijzaak van de wereld eigenlijk met wijn te maken? Tijdens de grootste wijnbeurs ter wereld, de Prowein in Düsseldorf, was er op de eerste beursdag ’s avonds El Clásico Real Madrid – Barcelona. De zaal met groot scherm in de Ierse pub in de Altstadt was afgeladen vol en met enig geluk konden we nog net een plaatsje aan de bar bemachtigen.

 

Als verstokte Barça fans waren we duidelijk in de minderheid gezien het aantal aanwezige Real shirts. De man naast ons bleek Portugees en uiteraard op de hand van zijn landgenoot Cristiano Ronaldo, de ster van Real Madrid die sneller van kapsel wisselt dan menig Formule 1 team van banden.

 

Dachten we eerst dat Caralho een voetballer was, bleek dit nogal grove taal te zijn richting alles wat tegen Real was. Barça won uiteindelijk, maar belangrijker nog was dat we aan de praat raakten met Pierre. Hij stond met een stand op de Prowein, en vroeg of we de dag erna voorbij wilden komen om hun wijnen te proeven.

 

Nu moet je weten dat een standaard Prowein standje van 2 bij 2 meter een paar duizend euro kost. Pierre had duidelijk grote plannen aan de stand te zien, flink uit de kluiten gewassen en niet te missen tussen al die andere kleine Portugese standjes. Toen we eenmaal het verhaal achter hun wijnhuis Quinta de Lemos leerden kennen, begrepen we het beter en met het proeven van hun wijnen waren we verkocht. Dit is goeie shit!

 

Hop & Hout samen met Hugo Chavez en Pierre de Lemos op Prowein

Hop & Hout samen met Hugo Chavez en Pierre de Lemos

 

Het is allemaal begonnen met pater familias Celso de Lemos. Zijn droom leidde tot een familie imperium in bed- en badkamertextiel en hun spullen kom je op alle continenten tegen, tot in het poenerige Burj Al Arab hotel in de Verenigde Arabische Emiraten. Barack Obama, Putin, Ronaldo (hij weer!), allemaal snurken ze onder de lakens van Abyss & Habidecor, het Lemos textielmerk.

 

Op wijngebied is Lemos nog een baby vergeleken met collega’s in de Douro of Spaanse Rioja. Maar onder de bezielende leiding van wijnmaker Hugo Chavez (geen familie) is het doel om tot de top van de Dão te horen. Hugo is een jongen van de streek, kiest bewust voor inheemse druiven en deinst er zelfs niet voor terug om de oude lagar techniek weer te introduceren. Lagares zijn betonnen bakken waarin vroeger de druiven met blote voeten werden gestampt. Hoe smerig dit ook mag klinken, de warme voet is het beste gereedschap om de druiven te pletten en kleur uit de druiven te halen, zonder dat de pitjes kapot gaan en bijtende tannines vrijkomen. Tegenwoordig worden enkel nog de beste portwijnen op deze manier gemaakt en bij een enkele Quinta worden snel nog de pijpen opgerold bij een surrogaat lagar als er een toeristenbus stopt.

 
Hugo bij de nieuwe lageres voor de oogst 2015

 
Een bezoek aan Quinta de Lemos kon natuurlijk niet uitblijven en onze zintuigen moeten nu nog bijkomen van alle indrukken. Niet vanwege de adembenemende architectuur van het toprestaurant en hotelkamer met binnenzwembad, schitterend ingebouwd in het landschap tussen de wijngaarden (klik hier voor mooie plaatjes). Ook niet vanwege de geweldige wijnkelder waar duizenden flessen van Hugo’s bloed, zweet en tranen geduldig meer dan 5 jaar (!) rijpen tussen het uitgehakte graniet, voordat ze eindelijk losgelaten worden. Nee, het was vooral de hartverwarmende gastvrijheid en het echte Lemos gevoel van genieten en delen, waar we nog vaak met enige weemoed aan terug denken. Obrigado!
 
Culinair Ontbijt in Mesa de Lemos
 
Encruzado 2014 uit vat proeven
 
Wat goed is komt snel, en dat geldt ook voor de Lemos wijnen. Vrijwel al hun wijnen krijgen inmiddels 90 Parkerpunten of meer. De Tinta Roriz, beter bekend als Tempranillo is Spanje, was onlangs een van de finale wijnen bij het prestigieuze Perswijn najaar concours. Zie QdL ParkerPoints voor overzicht Parkerpunten.
 

Gezien de prijzen heeft Hop & Hout gescoord in voetbaltermen gesproken, met het importeren van de Quinta de Lemos wijnen in NL. Niet voor niets vergelijken kenners Dão wijnen met Bourgogne. Alleen dan zonder de belachelijk hoge prijzen. Maar, we voelen hem al aankomen, de oer-Hollandse “wat kost dat nou?”.

 

Dit zijn duidelijk geen winstpakkers om te slobberen. Ook niet om cadeau te geven op een obligaat familiefeestje. Dit zijn wijnen waar je met vrienden van moet genieten, die van je feestmaal een Michelinmaaltijd maken, die een meditatief moment van tv uit en kaarsen aan verdienen.

 

Dat kost dan ook wat meer. Reken ergens tussen 14 en 25 euro, afhankelijk van wijn, jaargang en hoeveelheid. Trakteer jezelf en mail of bel ons voor de juiste prijzen.
 
Overzicht Lemos wijnen

Categorieën

Wijn

Responds(1)

  1. Pingback: Perswijn 2015: Quinta de Lemos bij de besten - Hop & HoutHop & Hout

Your comment

Your name:

Your email address: Your message: